top of page
Пошук

13 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПОДЯКИ РОСЛИНАМ (International Plant Appreciation Day).



Матеріал для екологічної бесіди зі школярами основної школи

Щорічно, починаючи з 2000-х років, 13 квітня відзначають Міжнародний день подяки рослинам.

Рослини – наші великі друзі, адже вони поглинають вуглекислий газ (який ми видихаємо) і виділяють кисень (який ми вдихаємо). Рослини, будучи живими багатоклітинними організмами, видаляють забруднюючі речовини, поглинаючи гази своїми листям і корінням, а потім випускають чистий кисень назад в повітря. Недаремно ліси називають «легенями планети».



До речі, вчені виявили, що рослини, крім вуглекислого газу, поглинають безліч інших газів, включаючи довгий список летючих органічних сполук (ЛОС). Наприклад, формальдегід, який міститься в паперових виробах, фарбах і лаках, засобах для чищення килимів, засобах для миття посуду, пом'якшувачі тканин і деяких косметичних засобах. А ще поглинають бензол, який міститься в тканинах, пластмасах, пестицидах і сигаретному димі. Тут варто відзначити дуже важливу річ – летючі органічні речовини можуть викликати астму, нудоту, деякі хронічні і респіраторні захворювання, в тому числі й онкологічні захворювання. А рослини рятують людей від хвороб.



Не варто забувати, що рослини годують людей. Адже люди споживають в їжу багато наземних рослин, зокрема зернові, кукурудзу, пшеницю, рис; сільськогосподарські культури – картоплю і бобові, овочі, фрукти, горіхи, гриби, а також напої, зроблені з рослин – каву, чай, вино, пиво та ін.



Тисячі видів рослин вирощуються в естетичних цілях, а також для створення тіні, зміни температури, зменшення вітру, зменшення шуму, запобігання ерозії ґрунту. У відкритих садах використовуються газонні трави, тінисті дерева, декоративні дерева, чагарники, виноградні лози, багаторічні трав'янисті рослини і клумби. Вся ця краса радує очі і душі людей, створює відчуття щастя буття на землі.



Не забуваймо й про свій обов’язок перед рослинами. У нас є прекрасна можливість прикрасити своє житло кімнатними рослинами і відповідально за ними  доглядати.

Не менш ваговитою працею може стати висадження рослин біля людських осель. Якщо ви ще не садівник, то 13 квітня – прекрасний весняний день, щоб почати таке корисне заняття, як садівництво (варто полюбити його навіть на все життя).



Давайте ж як можна більше цінувати рослини – і не тільки в цей день подяки, але й в повсякденному житті!  (За матеріалами сайту  https://celebratoday.com/uk/events/april/13/plant-appreciation-day)


Як доказ людської любові до рослин перегляньте відеофільм про Кекенгоф (Нідерланди). Це Королівський парк квітів,  або Сад Європи (Garden of Europe), заснований 1840 р. Загальна площа  –  32 гектари  квітучої землі, Тут люди вирощують щорічно 4,5 мільйона тюльпанів 100 різних сортів. Крім того,  квітнуть нарциси, гіацинти, бузок, орхідеї, троянди та ін. Побачити це чудо рукотворної подяки рослинам можна лише весною (квітень-травень). Тому саме в цей час до Кекенгофу поспішають мільйони туристів з різних куточків планети.  

36 переглядів
bottom of page