top of page
Пошук

МАШТАЛЕР ОЛЕКСІЙ ВАСИЛЬОВИЧ: 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ (10.04.1924 - 22.01.2014)

Оновлено: 8 квіт.




Ім’я Машталера Олексія Васильовича добре знають не лише у Вінницькому педагогічному університеті, де він працював більше 40 років. Ім’я цього педагога  відомо всій Україні. Автор численних публікацій з історії української педагогіки та дидактики початкової школи, він протягом декількох десятиліть невтомно передавав величезний досвід майбутнім учителям початкових класів. Лекції з педагогіки й донині згадуються випускниками факультету підготовки вчителів початкових класів як справжні зразки педагогічної майстерності.

Олексій Васильович народився 10 квітня 1924 року. Юнацькі роки пройшли в нелегкій атмосфері  воєнного часу. Проте жага знань привела юнака в університет. Він отримав міцну фахову освіту – закінчив Львівський державний університет ім. І.Я.Франка (1953) і отримав фах викладача мовних дисциплін, логіки і психології.

Науковий шлях Олексія Васильовича  був прямим, чесним  і абсолютно логічним. Він прийшов у науку від практики. Мав значний педагогічний досвід роботи в школі – майже десятиліття працював у Львівській залізничній ЗОШ №3 учителем української мови, логіки і психології.  

У 1967 році захистив кандидатську дисертацію «Педагогічна діяльність і педагогічні погляди О.В.Духновича»  зі спеціальності 13.00.01 – теорія та історія педагогіки (науковий керівник – відомий учений в галузі історії української педагогічної думки проф. Б.Н. Мітюров). У  1970 році  отримав вчене звання доцента.  За результатами  кандидатського дослідження написав і видав монографію  «Педагогічна і освітня діяльність О.В.Духновича»  (К., Рад. школа, 1966),  яка й до сьогодні широко використовується освітянами України як найбільш повне видання про педагогічну діяльність відомого педагога.

Олексію Васильовичу було притаманне надзвичайно широке коло наукових інтересів: історія розвитку української педагогічної думки; шляхи впровадження педагогічної психології в шкільну практику навчання й виховання; удосконалення вузівського викладання психолого-педагогічних дисциплін, професіографічний підхід до фахової підготовки вчителя початкових класів.  

Олексія Васильовича надзвичайно поважали колеги, з якими від підтримував тісні професійні контакти – В.Я.Волошина, А.Н.Цимбалюк, Н.С.Вітковська, М.І.Сметанський, В.М.Галузяк, І.Л.Холковська, В.І.Шахов, В.А.Фрицюк та ін.



У роки роботи на кафедрі педагогіки і методики початкового навчання доц. Машталер О.В. на високому науковому рівні викладав дидактику початкової школи; сумлінно керував педагогічною практикою, дипломними і курсовими дослідженнями; неодноразово очолював роботу ДЕК, а також був незмінним головою науково-методологічного семінару,  відповідав за зв’язки з товариством «Знання».

Олексія Васильовича не стало 10 років тому, але  пам’ять про справжнього Учителя  завжди буде жити в серцях його учнів і колег.


Нелегкий  цей  хрест  у  жорстокому  світі –

Себе серед сірості  не  загубити!

Бо  кредо  життя  диктувало щомиті  –

Залишити  слід,  а  не  наслідити. 

Вдалося цей хрест Вам достойно пронести –

Яскраво і гордо, цілком самобутньо!

Ніколи не вміли інтриги Ви плести –

Тож чисті минуле і пам’ять майбутня. 

Ви вміли майстерно Людину  творити –

Науку й мистецтво, любов і шляхетність!

І кожного учня   навчали любити

До плину життя сакральну причетність…

 

 

104 перегляди
bottom of page